Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda

Tápiószőlős–Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda
                                              "NEM TI VÁLASZTOTTATOK ENGEM, HANEM ÉN VÁLASZTOTTALAK TITEKET..."

IRÁNY OLASZORSZÁG!

Erasmus+ „What’s Your Impact on EARTh?”

Ezúttal három tápiószőlősi diákkal: Kiss Raullal, Katona Adriennel és Jenei Emíliával indultunk a következő Erasmus projekt találkozóra. Vasárnap késő délután értünk Rómába és hétfő délutánig gyönyörködhettünk az örök városban, amíg minden partner ország megérkezett. Róma megér egy misét! Minden út Rómába vezet és sorolhatnám a közmondásokat. Csodálatos, változatos, szórakoztató és pezsgő! Rengeteg monumentális műemlék sok-sok fa, zöld felület, szebbnél szebb növények. Láttuk a Trevi-kutat, a Navona teret, voltunk a Vatikánban, a Velence téren, a Popolo téren és a Pantheonnál. Volt napsütés és eső is. Ettünk pizzát és fagylaltot, ittunk finom capuccinot.

     

Végső úticélunkhoz, Francavillába, 3 órás buszozás után jutottunk el, este 20 órára. Az út gyönyörű volt! Keresztbe szeltük át az országot és az Appennineket. A szállásunk a tengerparton van, kilátással a tengerre. A partner sulik másik két településen Ripa Teatinában és Torrevecchiában vannak. Ezek a falvak a hegyekben vannak, lenyűgöző természeti környezetben. Innen származik Rocky is, a világhírű boxoló.

A polgármester körbevezetett bennünket a hangulatos településen, miközben középkori ruhába öltözött hagyományőrzők műsort adtak. 

 


iranyolaszorszag13

Mindenki nagyon kedves volt! Ezen a napon az egyik iskolában ismerkedő játékokat szerveztek a gyerekeknek, utána késői ebéd volt a tengerparton, majd ellátogattunk egy borüzembe. Ezt követte a városnézés Pescarában.

 

SZERDÁN reggeltől estig az iskolában voltunk. Mindenféle workshopok, megbeszélések, foglalkozások, előadások zajlottak. A gyerekek készítettek helyi pizzát (ez a fajta olyan, mint a mi lángosunk) meg friss gyúrt tésztát, amit a levesünkbe főztek bele. A mieink szuper ügyesek és lelkesek, szorgalmasan voltak. Körbevezettek minket az egész iskolán, minden osztályba bevittek, a gyerekek énekeltek nekünk, vagy meséltek magukról és kérdezhettek angolul az erasmusos diákoktól. Nagyon aranyosak voltak. Az ebéd helyi jellegzetes étel volt. Paradicsomos babos tésztás sűrű leves és sült csirke articsókával. Finom volt! Délután voltak a gyerekeink prezentációja. Maga az összeállítás is nagyon jó volt és ügyesen mondták el. Megint a többiekhez képest is rendkívül jól teljesítettük, elégedettek vagyunk!

CSÜTÖRTÖKÖN különleges programunk volt. Korán indultunk. Először egy földalatti kutató labort látogattunk meg, ahol a sötét anyag és a nanorészecskék kutatásával foglalkoznak. Szerencsénkre, egy 20 éve ott dolgozó magyar mérnök kutatóra, Korga Györgyre, bízták kis csapatunkat. És jött az aha élmény! Annyira remekül, leegyszerűsítve magyarázta el az itt folyó munkát, hogy mindannyian megértettük és lelkesedése, szenvedélye ránk is átragadt. A gyerekek is azt mondták, hogy még órákig elhallgatták volna. Nagyon jó előadó és kedves személyiség!


Innen a San Grasso nevű hegyre mentünk, ahol lenyűgöző látvány fogadott bennünket.

Itt magunknak kellett megsütni az ebédünket. Birka nyárs, borjúszelet, kolbász volt a menü. Különlegesen finom volt, és a köröttünk lévő hegyek óriási hangulatot teremtettek.

Este búcsúvacsorát szerveztek nekünk a házigazdák tele meglepetéssel. Egy rendkívül exkluzív étterembe vitték bennünket a tengerpartra, egy sokemeletes ház tetejére. Pazar volt a kilátás! Itt csak tengeri herkentyűket szolgálnak fel. Vacsoránk több fogásból állt, mely rákot, polipot, tintahalat, kagylót tartalmazott többféle módon elkészítve.

 

 

 

 

 

 

 

Az utolsó nap ismét Rómában talált minket, ahol ezúttal Colosseum, a Fórum Romanum és a Spanyol lépcső volt terítéken. Gyönyörűek voltak, de csak kívülről láttuk ezeket a műemlékeket, mert az iszonyú hosszú sort, amit a bejutás miatt kellett volna végigállnunk, nem tudtuk és nem is akartuk kivárni. Rengeteg a turista! De mindenért kárpótol a csodálatos látvány és a fantasztikus spagetti vacsora!

   

Köszönjük Erasmus!

Kísérő tanárok Dömök Szilvia, Molnárné Szabó Szilvia és Kiss Ferencné tanárnők voltak.

 

ERASMUS+ pályázattal Európába

 

Iskolánk diákjai ebben a tanévben is folytatják a „What’s Your Impact on Earth?”, vagyis Milyen hatással vagyunk a Földre?  - elnevezésű nemzetközi pályázatban aktív tevékenységüket.

Az első félévben a VÍZ volt a pályázat témája. Emiatt októberben egy projekt napot szerveztünk, ahol a kicsik az iskola területén, a felső tagozatosok pedig Farmoson a Vízparti élet házában és annak környékén ismerkedtek a víz, és a vizes élőhelyek világával. 

Az alsósok meséken, történeteken és egy vizes akadályversenyen keresztül jutottak játékosan ismeretekhez. A nagyobbak múzeumpedagógiai foglalkozáson, madárgyűrűzésen, vízvizsgálaton és a Kékbegy-tanösvény bejárásán vettek részt. 

Ebben a tanévben is megszerveztük 8. osztályosainknak az Erasmus szakkört. Hétfőnként angol nyelvi fejlesztéssel és természettudományos projektek elkészítésével bírkóznak meg. Novemberben pedig ellátogattunk a poroszlói Ökocentrumba.

 A legkitartóbbak és a legszorgalmasabbak márciusban elutazhatnak Észtországba, hogy képviseljék községünket és Magyarországot egy nemzetközi diáktalálkozón. A három kiválasztott 8.-os Simon Adél, Demeter Kinga és Lénárt Lili lett, a tápiószőlősi intézményből pedig Homok Flórián voltak.

 

A második félévben az egészséges étkezés, étrend a szakkör témája, s májusban három tanuló: Jenei Emília, Katona Adrienn és Kiss Raul Olaszországba látogathat el, hogy ott ossza meg tudását más nemzetek képviselőivel.

A szakkört vezető pedagógusok: Dömök Szilvia és Molnárné Szabó Szilvia tanárnő izgalmas programokkal és magas színvonalú felkészítéssel segítik munkájukat.

 

Jelenetek az Erasmus klub életéből

Az Erasmus klub tagjai kéthetente vesznek részt foglalkozásokon, ahol az angol társalgáson kívül különféle környezetvédelmi kérdésekkel is foglalkoznak. Az első félév témája: a föld, a talaj volt, s a rajta megjelenő sokféle életforma, vagyis a biodiverzitás.

Ennek jegyében ellátogattak a tápiószelei Magbankba, ahol a Kárpát-medencében fellelhető őshonos növényi magokat, elsősorban haszonnövények magjait, gyűjtik. Az itt dolgozók figyelemmel kísérik a környék diverzitásának változását, erről hallhattak diákjaink egy érdekes előadást.

  

 

Egy másik alkalommal terepgyakorlaton voltunk Molnárné Szabó Szilvia vezetésével, s a helyi erdők diverzitását, növényi sokszínűségét vizsgáltuk meg.

  

A talajvizsgálatot, illetve néhány kémiai kísérletet Zsóka néni segítségével végezték el szakköröseink. Itt a résztvevőknek azt is sikerült kideríteniük, hogy az otthonról hozott kerti talajnak mennyi Ph-értéke.

 

Márciusban pedig irány Portugália! Három diákunk két tanár kíséretével egy nemzetközi projekttalálkozón vesz részt, ahol megismerkednek a többi részt vevő ország diákjaival, és beszámolnak eddigi munkájukról. Izgalmas utazás lesz!

Az Erasmus projekt címe: What’s your impact on Earth? További részleteket a projekt facebook oldalán, illetve a honlapján olvashatnak.

http://whatsyourimpact.eu/

https://www.facebook.com/whatsyourimpacteu/

Gyalogos túra

A szombati Erasmus+ pályázat keretében szervezett gyalogos túra nagyon jó hangulatban telt Újszilváson​.

​Gyönyörű időben sétálhattak diákjaink és hozzátartozóik.

79 fő külsős résztvevő teljesítette a túrát, alsós gyerekeinkkel 5 km-et, felsős tanulóinkhoz csatlakozók 10,5 km távot gyalogoltak.

A meghirdetett versenyen:

a legtöbb külsős vendéget megmozgató alsós osztály a 2. osztály 28.000 Ft-ot nyertek.

a legtöbb külsős vendéget megmozgató felsős osztály a 6. osztály 26.000 Ft-ot nyertek.

Vendégeink körében 3 db 2000 Ft értékű ajándékutalványt sorsoltunk ki.

A jutalmakat az önkormányzatnak és a Szülői Szervezetnek köszönhetjük.

Szeretnénk, hagyományt teremteni Mozduljunk együtt! programunkból és reméljük jövőre még több hozzátartozót tudunk megmozgatni!

Egészségünkre!