Határtalanul

Kirándulás Erdély legendás helyszíneinek nyomában

A Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda újszilvási 7. osztályos tanulóival a HATÁRTALANUL! program keretében 2023. március 20. és 24.  között Erdélyben kirándultunk. A „Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával” a meghirdetett pályázaton 3 409 450 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

Az Erdélyben töltött 5 nap során csodálatos építészeit illetve művészeti alkotásokat tekintettünk meg, megismerkedtünk a határon túli magyarság mindennapjaival, bővítettük tudásunkat a tájegység történelmének és földrajzának tekintetében. Ebben nagy segítségünkre volt idegenvezetőnk, aki a kirándulásunk során gondoskodott a programok gördülékeny és színvonalas lebonyolításáról, emellett rengeteget mesélt Erdélyről. A szállásadóinknak köszönhetően ízletes erdélyi ételkülönlegességeket is megkóstolhattunk.

Utazásunkat előkészítő óra előzte meg. Először egy elődadást hallgattunk meg közösen Erdélyről. Majd egy prezentáció segítségével tekintettük át Erdély földrajzi elhelyezkedését, történelmét, népességét, nagyobb városait és nevezetességeit. Az előadás után a tanulók kisebb csoportokban plakátot készítettek, melyen bemutatták azokat a városokat, ahova ellátogatunk utunk során.

Március 20-án reggel 6:30-kor nagy izgalommal indultunk útra az újszilvási iskola parkolójából. A csoportunk 28 tanulóból és 3 kísérő pedagógusból állt. Az első program nagyváradi felfedező városnézés volt, ahol a gyerekek egy térképes, képes feladatlap segítségével azonosították be a város nevezetességeit: a Fekete Sas palotát, a Holnaposok szoborcsoportját, az Astoria szállót, a Holdas templomot, a Görög katolikus püspöki palotát. Délután Tordára utaztunk, ahol a hasadékban túráztunk és Szent László legendáit elevenítettük fel. Este érkeztünk első szálláshelyünkre, Gernyeszegre.

A második napon először Szovátára utaztunk, ahol a Medve-tavat körbesétálva megismerkedtünk annak eredetével és a heliotermikus jelenség fogalmával. A program Parajdon folytatódott, ahol a sószorost fedeztük fel. Ezután Korondra utaztunk , ahol a fazekasság ősi hagyományait tekinthettük meg. A napunk utolsó állomása Szejkefürdő volt. Itt forrásvizet kóstolhattunk, majd a Mini Erdély Parkban több mint kilencven erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjét csodálhattuk meg. Innen Nyikómalomfalvára - második és harmadik éjszakánk szálláshelyére - utaztunk.

Kirándulásunk következő reggelén Erdély legközkedveltebb célpontjait látogattuk meg: a Gyilkos-tavat és a Békás-szorost. Először a befagyott tavat sétáltuk körbe, s közben megismertük a tóhoz kapcsolódó legendás történeteket. Majd a Békás-szoros – a Keleti-Kárpátok legszebb szurdokvölgyének - felfedezése következett. Ezután Csíksomlyóra, a híres római katolikus Mária-kegyhelyre látogattunk.

Csütörtökön visszatértünk Tordára, ahol a sóbányába ereszkedtünk le. A bányalátogatás után Kolozsvár felé vettük az irányt, ahol a Mátyás szobor tövében meghallgattunk egy Mátyás legendát.  Itt találkoztunk a Báthory István Elméleti Líceum diákjaival. Velük együtt közösen fedeztük fel a várost. Utolsó éjszakánkat a városban töltöttük.

Utolsó napunk ellső megállója Almásgalgó volt. A Sárkányok kertjében egyórás könnyű túra keretében tanulmányoztuk a homokkő képződmények kialakulását, majd közösen meghallgattuk a hely legismertebb legendáját. Utolsó úticélunk Nagykároly volt, ahol megnéztük az Aranyszarvas fogadót és a Károlyi kastélyt. Itt rendhagyó történelemóra keretében beszéltünk két legendás történelmünk nagyjairól:  a  Károlyi családról, illetve a város szülöttjéről, Károli Gáspárról.  Végül a vállalji határátkelőn keresztül utaztunk haza Újszilvásra.

Erdélyi kirándulásunk öt napja során összesen 1550 km-t tettünk meg.

A kirándulásunk értékelő óráját március 31-én tartottuk, melyen legjobb fotóinkat néztük meg közösen, és idéztük fel legjobb pillanatainkat.

Erdélyben

 

 

 

 

 

 

A Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda 7. osztályos tanulóival a HATÁRTALANUL! program keretében 2022. augusztus 23. és 26.  között Erdélyben jártunk. A „Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával” a meghirdetett pályázaton 3 370 500 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

Kirándulásunk során megismerhettük Erdély irodalmi és történelmi emlékeit, az épületek művészettörténeti vonatkozásait; a táj csodálatos földrajzi adottságait és természeti kincseit. A szállásadóinknak köszönhetően erdélyi fogásokat is megkóstolhattunk. Nagy vendégszeretettel fogadtak minket.

Utazásunk előkészítő óráján a tápiószőlősi diákok bemutatták erdélyi úti céljainkat.  Majd az eróziós folyamatokról hallgattunk meg egy előadást.

Augusztus 23-án, kedden reggel 7-kor 48 diákkal és 5 kísérő tanárral indultunk Erdélybe busszal. Az első napon nagyváradi városnézéssel kezdődött a program, ahol a gyerekek egy térképes, képes feladatlap segítségével fedezték fel a város nevezetességeit (a Fekete Sas palotát, a Holnaposok szoborcsoportját, az Astoria szállót, a Holdas templomot, a Görög katolikus püspöki palotát). Délután a Vársonkolyosi-szorosban túráztunk, ahol utazásunk földrajzi tematikája: az erózió volt a középpontban.  A kirándulásunk 4 napja során idegenvezető gondoskodott a programokról, de emellett rengeteget mesélt nekünk Erdély történelméről, nevezetességeiről, a kisebbségben élő magyarság régi és jelenlegi helyzetéről, illetve a mindennapjaikról. Este érkeztünk első szálláshelyünkre, Gernyeszegre.

A második napon először a tápiószőlősi testvértelepülésre: Búzásbesenyőre látogattunk el, ahol megtekintettük az épp felújítás alatt lévő iskolát, és jót beszélgettünk gyerekekkel és pedagógusokkal az iskolai hétköznapokról. A testvérvárosi találkozón a pályázati keretből az újszilvási önkormányzat segítségével ajándékkosarakat és helyi készítésű gyümölcslevet ajándékoztunk vendéglátóinknak. Ezután Marosvásárhelyen csodáltuk meg a Kultúrpalotát. Majd a különleges parajdi sószorosban sétáltunk. Végül Szovátára utaztunk, és a Medve-tó körül tettünk egy könnyű sétát. A második éjszakánkat is Gernyeszegen töltöttük.

A harmadik napon életreszóló élményeket szereztünk a Tordai-hasadékban és a Tordai sóbányában. Majd Kolozsvárt fedeztük fel egy újabb szórakoztató feladatlap segítségével, melyen képrészletek alapján kellett megtalálniuk a város nevezetességeit. Utolsó éjszakánkat a városban töltöttük.

Az utolsó napon Almásgalgóba utaztunk, ahol a Sárkányok kertjében tanulmányoztuk a homokkő konglomerát képződmények alakulását, és az ebben szerepet játszó erózió jelenségét. Ezen a napon is kedvezett nekünk az időjárás, gyönyörű napsütésben sétáltunk és bujkáltunk a hatalmas homokkő-képződmények között. Utolsó úticélunk Nagykároly volt. Az Aranyszarvas fogadónál megnézhettük azt az erkélyt, ahol Petőfi Sándor először megpillantotta szerelmét, Szendrei Júliát. Majd a közeli Károlyi kastélyban a Rákóczi-szabadságharc emlékeit elevenítettük fel.

Erdélyi kirándulásunk 4 napja során összesen 1261 km-t tettünk meg.

A kirándulásunk értékelő óráját szeptember 8-án tartottuk, melyen legjobb fotóinkat néztük meg közösen, és idéztük fel legjobb pillanatainkat. A szülőknek szeptember 15-én tartottunk fényképes élménybeszámolót.

 

Tanulmányi kirándulás Erdélyben

2018. október 9-12.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Határtalanul” pályázatának köszönhetően a Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Tápiószőlősi és Újszilvási tagintézményének 7. évfolyamos tanulóival kiránduláson vettünk részt Erdélyben.

A pályázat témája: Kincses Kolozsvár és környéke-tanulmányút Partium és Belső-Erdély tájain.

Az út során megismerhettük az érintett települések irodalmi és történelmi emlékeit, az épületek művészettörténeti vonatkozásait, illetve a táj csodálatos földrajzi adottságait és természeti kincseit. A szállásadóinknak köszönhetően az étkezések során gasztronómiai utazáson is részt vehettünk és nagyon nagy vendégszeretetet tapasztalhattunk meg.

A pályázat előkészítő szakaszában az újszilvási tanulók látogatást tettek szőlősi társaiknál és egy közös éneklés után, vegyes csoportokat alkotva, totót töltöttek ki az utazás helyszíneivel és tematikájával kapcsolatosan. A találkozás nagyon jól sikerült, a két intézmény diákjai már itt megismerkedtek egymással és izgatottan várták az utazás kezdetét.

1. nap:

Az indulás izgalmai után az első város, amelyet megcsodálhattunk, az Nagykároly volt. Az Aranyszarvas fogadónál megnézhettük azt az erkélyt, ahol Petőfi Sándor először megpillantotta későbbi feleségét, szerelmét, Szendrei Júliát.
Utána átsétáltunk a Károlyi kastélyba, ahol a Rákóczi- szabadságharc emlékeit elevenítettük fel.

A következő helyszínünk Almásgalgó volt, ahol egy rövid túra során megérkeztünk a „Sárkányok kertjébe”. A fantasztikus sziklák látványa mindenkit lenyűgözött.

Az éjszakát Kolozsváron töltöttük, és a 2. napot a város megismerésével kezdtük.

2. nap:

A kolozsvári felfedező városnézés során a gyerekek csoportokat alkotva egy feladatlapot kezdtek el kitölteni. Nagyon élvezték ezt a feladatot, hiszen önállóan, egy térkép segítségével kellett megtalálni jelentős helyszíneket. A találkozási pontunk természetesen a lenyűgöző Mátyás szoborcsoportnál volt.

A nap hátralévő részét Tordán töltöttük. Elsőként megcsodáltuk a Tordai sóbányát, majd egy fantasztikus túra során végigsétáltunk a Tordai hasadékon. A látvány és az élmény mindenkinek életreszóló marad.

A következő két éjszakát Gernyeszegen töltöttük.

3. nap:

Ezen a délelőttön látogatást tettünk Búzásbesenyőn, ahol a helyi iskola diákjai egy csodálatos néptánc produkcióval kedveskedtek nekünk és a végén még mi is táncra perdültünk.

A mi gyerekeink pedig egy szép énekkel köszönték meg a vendéglátást.

A rövid látogatás remekül sikerült, ahol barátságok is szövődtek az ottani gyerekek és a mi tanulóink között.

A következő város Marosvásárhely volt, ahol megnézhettük a Kultúrpalotát belülről. Az épület kívülről is és belülről is szemet-és lelket gyönyörködtető volt.

A napot egy hangulatos sétával zártuk a Szovátán található Medve tó körül.

4. nap:

Az utolsó napon megálltunk Körösfőn, ahol egy református templomot csodálhattunk meg. Kalotaszeg szívében megismerkedtünk a varrottasokkal és a nagyon aprólékos munkával készült fafaragásokkal.

A kirándulásunk utolsó helyszíne Nagyvárad volt, ahol az idegenvezető segítségével egy felfedező városnézésen vettünk részt. Megható volt azokon az utcákon sétálni, ahol egykor Ady Endre is sokat sétált és élvezte a város irodalmi és kulturális nyüzsgését.

Az utazásunk során 1220 km-t jártunk be, ahol mindenki elmondhatatlan élménnyekkel gazdagodott.

Köszönjük a támogatást a Tápiószőlősi és az Újszilvási Önkormányzatnak, illetve a segítséget a kísérő pedagógusainknak!

Tanulmányút Erdélyben

A Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Újszilvási Iskolájának 7. osztályos tanulóival a HATÁRTALANUL! program keretében 2019. október 7-10. között Erdélyben jártunk. 31 tanuló és 3 kísérő pedagógus vett részt a programban. A Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával a meghirdetett pályázaton 1 900 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

Utazásunk előkészítéseként a gyerekeknek csoportokban kellett PowerPoint bemutatót készíteni Erdély azon helyeiről, melyekre a látogatást terveztük.  Ezen kívül egyes tanórákon (történelem, földrajz, irodalom, matematika órán) Erdély történelmével, földrajzával, élővilágával, híres magyar embereivel foglalkoztak a diákok.

1. nap

Az indulás reggel 7 órakor volt az iskola előtt. A gyerekekben nagyfokú izgalom és érdeklődés volt az utazással, kirándulással kapcsolatban. Néhány óra utazás után megérkeztünk Nagykárolyba. Elsőnek az Aranyszarvas fogadót tekintettük meg, ahol Petőfi Sándor megismerte Szendrey Júliát. Ezt követően a Károlyi-kastélyt néztük meg és felkutattuk Petőfinek a szobrát. A második állomásunk Almásgalgó- Sárkányok kertje volt. Egy laza túrát csináltunk. Az idegenvezető mesélt a Sárkányok kertjének mondájáról, majd ismertette a táj kialakulásának okait. Végül Kolozsvárra utaztunk, ahol elfoglaltuk szálláshelyünket.

2. nap

Reggel meglátogattuk a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Líceumot, ahol megnéztünk az épületet, a tantermeket. Az igazgatóhelyettes egy kis videót is mutatott az iskolai életről. A helyi diákok vezetésével és a munkafüzetek segítségével diákjaink kisebb csoportokat alakítva városnézésen vettek részt. Feladatuk volt, hogy Kolozsvár híres műemlékein évszámokat keressenek meg. A gyerekek beszélgettek a kolozsvári diákokkal arról, hogy milyen egy hetedikes magyar diáknak az élete Kolozsváron. Ebéd után a Tordai-hasadékhoz vezetett utunk. Idegenvezetőnk itt is mesélt az ide kapcsolódó mondáról. A turistaösvényen keresztül túráztunk. Több ingóhídon keltünk át, ahol sokaknak bátorságot kellett gyűjteniük az átkelésre, de azt gondolom, a látványért megérte. A barangolásunk után Gernyeszegre mentünk, ahol következő szálláshelyünk volt.

3. nap

A bőséges svédasztalos reggeli után elindultunk Marosvásárhelyre. Első állomásunk a Kultúrpalota volt, mely egy jellegzetes épület, műemlék. A Tükörteremben a magyar népballadákat ábrázoló üvegablakokat megcsodáltuk. Betekinthettünk a Zeneterembe, ahol főpróba zajlott. A diákok csodálkozó tekintettel figyelték a bent zajló próbát. Majd elsétáltunk a Teleki Tékába, amely helyet ad a régi magyar nyelvterülethez köthető nyilvános könyvgyűjteményeknek. Ezt követően Szovátára látogattunk el. Itt körbesétáltuk a Medve- tavát. A nap zárásaként Parajdra a sószoroshoz látogattunk el, amely Erdély egyik leglátványosabb természeti ritkasága. Az idegenvezető mesélt a szoros létrejöttéről, természeti kincseiről. Bővebb felvilágosítást kaptunk a kősósziklák keletkezésérő. A túra végeztével előző napi szállásunkra, Gernyeszegre érkeztünk. Vacsora után a diákokkal összeültünk és beszélgettünk Erdély természeti szépségeiről.

4. nap

Utolsó napunk első megállója Körösfő volt. Meglátogattuk a körösfői református templomot, ahol idegenvezetőnk beszélt a templom múltjáról, illetve a templomban található ereklyék múltjáról is. Végül utolsó látogatási pontunk Nagyvárad volt. Egy felfedező városnézésen vehettünk részt. A diákoknak a főtéren kis csapatokban kellett feljegyezni az ott található jellegzetes épületek neveit. A városnézést megköszöntük az idegenvezetőnknek, hogy a 4 nap folyamán rengeteg érdekes információval gazdagított minket. Ezután végállomásunk Újszilvás volt. A gyerekek izgatottan várták a hazaérés pillanatát is.

Értékelő órákon és foglalkozásokon a kirándulás során készített fényképekből és videókból összeállított prezentációt levetítettük azoknak a gyerekeknek, akik részt vettek a kiránduláson. Közben a fényképek alapján beszámoltunk a kirándulás személyes tapasztalatairól és ismereteiről, megvalósulásáról és értékeltük a tapasztalatainkat.

;

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldal használatához az alábbi technikailag szükséges sütiket használjuk
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése
Megszakítás