Határtalanul

Erdélyben

 

 

 

 

 

 

A Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda 7. osztályos tanulóival a HATÁRTALANUL! program keretében 2022. augusztus 23. és 26.  között Erdélyben jártunk. A „Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával” a meghirdetett pályázaton 3 370 500 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

Kirándulásunk során megismerhettük Erdély irodalmi és történelmi emlékeit, az épületek művészettörténeti vonatkozásait; a táj csodálatos földrajzi adottságait és természeti kincseit. A szállásadóinknak köszönhetően erdélyi fogásokat is megkóstolhattunk. Nagy vendégszeretettel fogadtak minket.

Utazásunk előkészítő óráján a tápiószőlősi diákok bemutatták erdélyi úti céljainkat.  Majd az eróziós folyamatokról hallgattunk meg egy előadást.

Augusztus 23-án, kedden reggel 7-kor 48 diákkal és 5 kísérő tanárral indultunk Erdélybe busszal. Az első napon nagyváradi városnézéssel kezdődött a program, ahol a gyerekek egy térképes, képes feladatlap segítségével fedezték fel a város nevezetességeit (a Fekete Sas palotát, a Holnaposok szoborcsoportját, az Astoria szállót, a Holdas templomot, a Görög katolikus püspöki palotát). Délután a Vársonkolyosi-szorosban túráztunk, ahol utazásunk földrajzi tematikája: az erózió volt a középpontban.  A kirándulásunk 4 napja során idegenvezető gondoskodott a programokról, de emellett rengeteget mesélt nekünk Erdély történelméről, nevezetességeiről, a kisebbségben élő magyarság régi és jelenlegi helyzetéről, illetve a mindennapjaikról. Este érkeztünk első szálláshelyünkre, Gernyeszegre.

A második napon először a tápiószőlősi testvértelepülésre: Búzásbesenyőre látogattunk el, ahol megtekintettük az épp felújítás alatt lévő iskolát, és jót beszélgettünk gyerekekkel és pedagógusokkal az iskolai hétköznapokról. A testvérvárosi találkozón a pályázati keretből az újszilvási önkormányzat segítségével ajándékkosarakat és helyi készítésű gyümölcslevet ajándékoztunk vendéglátóinknak. Ezután Marosvásárhelyen csodáltuk meg a Kultúrpalotát. Majd a különleges parajdi sószorosban sétáltunk. Végül Szovátára utaztunk, és a Medve-tó körül tettünk egy könnyű sétát. A második éjszakánkat is Gernyeszegen töltöttük.

A harmadik napon életreszóló élményeket szereztünk a Tordai-hasadékban és a Tordai sóbányában. Majd Kolozsvárt fedeztük fel egy újabb szórakoztató feladatlap segítségével, melyen képrészletek alapján kellett megtalálniuk a város nevezetességeit. Utolsó éjszakánkat a városban töltöttük.

Az utolsó napon Almásgalgóba utaztunk, ahol a Sárkányok kertjében tanulmányoztuk a homokkő konglomerát képződmények alakulását, és az ebben szerepet játszó erózió jelenségét. Ezen a napon is kedvezett nekünk az időjárás, gyönyörű napsütésben sétáltunk és bujkáltunk a hatalmas homokkő-képződmények között. Utolsó úticélunk Nagykároly volt. Az Aranyszarvas fogadónál megnézhettük azt az erkélyt, ahol Petőfi Sándor először megpillantotta szerelmét, Szendrei Júliát. Majd a közeli Károlyi kastélyban a Rákóczi-szabadságharc emlékeit elevenítettük fel.

Erdélyi kirándulásunk 4 napja során összesen 1261 km-t tettünk meg.

A kirándulásunk értékelő óráját szeptember 8-án tartottuk, melyen legjobb fotóinkat néztük meg közösen, és idéztük fel legjobb pillanatainkat. A szülőknek szeptember 15-én tartottunk fényképes élménybeszámolót.

 

Tanulmányi kirándulás Erdélyben

2018. október 9-12.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Határtalanul” pályázatának köszönhetően a Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Tápiószőlősi és Újszilvási tagintézményének 7. évfolyamos tanulóival kiránduláson vettünk részt Erdélyben.

A pályázat témája: Kincses Kolozsvár és környéke-tanulmányút Partium és Belső-Erdély tájain.

Az út során megismerhettük az érintett települések irodalmi és történelmi emlékeit, az épületek művészettörténeti vonatkozásait, illetve a táj csodálatos földrajzi adottságait és természeti kincseit. A szállásadóinknak köszönhetően az étkezések során gasztronómiai utazáson is részt vehettünk és nagyon nagy vendégszeretetet tapasztalhattunk meg.

A pályázat előkészítő szakaszában az újszilvási tanulók látogatást tettek szőlősi társaiknál és egy közös éneklés után, vegyes csoportokat alkotva, totót töltöttek ki az utazás helyszíneivel és tematikájával kapcsolatosan. A találkozás nagyon jól sikerült, a két intézmény diákjai már itt megismerkedtek egymással és izgatottan várták az utazás kezdetét.

1. nap:

Az indulás izgalmai után az első város, amelyet megcsodálhattunk, az Nagykároly volt. Az Aranyszarvas fogadónál megnézhettük azt az erkélyt, ahol Petőfi Sándor először megpillantotta későbbi feleségét, szerelmét, Szendrei Júliát.
Utána átsétáltunk a Károlyi kastélyba, ahol a Rákóczi- szabadságharc emlékeit elevenítettük fel.

A következő helyszínünk Almásgalgó volt, ahol egy rövid túra során megérkeztünk a „Sárkányok kertjébe”. A fantasztikus sziklák látványa mindenkit lenyűgözött.

Az éjszakát Kolozsváron töltöttük, és a 2. napot a város megismerésével kezdtük.

2. nap:

A kolozsvári felfedező városnézés során a gyerekek csoportokat alkotva egy feladatlapot kezdtek el kitölteni. Nagyon élvezték ezt a feladatot, hiszen önállóan, egy térkép segítségével kellett megtalálni jelentős helyszíneket. A találkozási pontunk természetesen a lenyűgöző Mátyás szoborcsoportnál volt.

A nap hátralévő részét Tordán töltöttük. Elsőként megcsodáltuk a Tordai sóbányát, majd egy fantasztikus túra során végigsétáltunk a Tordai hasadékon. A látvány és az élmény mindenkinek életreszóló marad.

A következő két éjszakát Gernyeszegen töltöttük.

3. nap:

Ezen a délelőttön látogatást tettünk Búzásbesenyőn, ahol a helyi iskola diákjai egy csodálatos néptánc produkcióval kedveskedtek nekünk és a végén még mi is táncra perdültünk.

A mi gyerekeink pedig egy szép énekkel köszönték meg a vendéglátást.

A rövid látogatás remekül sikerült, ahol barátságok is szövődtek az ottani gyerekek és a mi tanulóink között.

A következő város Marosvásárhely volt, ahol megnézhettük a Kultúrpalotát belülről. Az épület kívülről is és belülről is szemet-és lelket gyönyörködtető volt.

A napot egy hangulatos sétával zártuk a Szovátán található Medve tó körül.

4. nap:

Az utolsó napon megálltunk Körösfőn, ahol egy református templomot csodálhattunk meg. Kalotaszeg szívében megismerkedtünk a varrottasokkal és a nagyon aprólékos munkával készült fafaragásokkal.

A kirándulásunk utolsó helyszíne Nagyvárad volt, ahol az idegenvezető segítségével egy felfedező városnézésen vettünk részt. Megható volt azokon az utcákon sétálni, ahol egykor Ady Endre is sokat sétált és élvezte a város irodalmi és kulturális nyüzsgését.

Az utazásunk során 1220 km-t jártunk be, ahol mindenki elmondhatatlan élménnyekkel gazdagodott.

Köszönjük a támogatást a Tápiószőlősi és az Újszilvási Önkormányzatnak, illetve a segítséget a kísérő pedagógusainknak!

Tanulmányút Erdélyben

A Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Újszilvási Iskolájának 7. osztályos tanulóival a HATÁRTALANUL! program keretében 2019. október 7-10. között Erdélyben jártunk. 31 tanuló és 3 kísérő pedagógus vett részt a programban. A Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával a meghirdetett pályázaton 1 900 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

Utazásunk előkészítéseként a gyerekeknek csoportokban kellett PowerPoint bemutatót készíteni Erdély azon helyeiről, melyekre a látogatást terveztük.  Ezen kívül egyes tanórákon (történelem, földrajz, irodalom, matematika órán) Erdély történelmével, földrajzával, élővilágával, híres magyar embereivel foglalkoztak a diákok.

1. nap

Az indulás reggel 7 órakor volt az iskola előtt. A gyerekekben nagyfokú izgalom és érdeklődés volt az utazással, kirándulással kapcsolatban. Néhány óra utazás után megérkeztünk Nagykárolyba. Elsőnek az Aranyszarvas fogadót tekintettük meg, ahol Petőfi Sándor megismerte Szendrey Júliát. Ezt követően a Károlyi-kastélyt néztük meg és felkutattuk Petőfinek a szobrát. A második állomásunk Almásgalgó- Sárkányok kertje volt. Egy laza túrát csináltunk. Az idegenvezető mesélt a Sárkányok kertjének mondájáról, majd ismertette a táj kialakulásának okait. Végül Kolozsvárra utaztunk, ahol elfoglaltuk szálláshelyünket.

2. nap

Reggel meglátogattuk a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Líceumot, ahol megnéztünk az épületet, a tantermeket. Az igazgatóhelyettes egy kis videót is mutatott az iskolai életről. A helyi diákok vezetésével és a munkafüzetek segítségével diákjaink kisebb csoportokat alakítva városnézésen vettek részt. Feladatuk volt, hogy Kolozsvár híres műemlékein évszámokat keressenek meg. A gyerekek beszélgettek a kolozsvári diákokkal arról, hogy milyen egy hetedikes magyar diáknak az élete Kolozsváron. Ebéd után a Tordai-hasadékhoz vezetett utunk. Idegenvezetőnk itt is mesélt az ide kapcsolódó mondáról. A turistaösvényen keresztül túráztunk. Több ingóhídon keltünk át, ahol sokaknak bátorságot kellett gyűjteniük az átkelésre, de azt gondolom, a látványért megérte. A barangolásunk után Gernyeszegre mentünk, ahol következő szálláshelyünk volt.

3. nap

A bőséges svédasztalos reggeli után elindultunk Marosvásárhelyre. Első állomásunk a Kultúrpalota volt, mely egy jellegzetes épület, műemlék. A Tükörteremben a magyar népballadákat ábrázoló üvegablakokat megcsodáltuk. Betekinthettünk a Zeneterembe, ahol főpróba zajlott. A diákok csodálkozó tekintettel figyelték a bent zajló próbát. Majd elsétáltunk a Teleki Tékába, amely helyet ad a régi magyar nyelvterülethez köthető nyilvános könyvgyűjteményeknek. Ezt követően Szovátára látogattunk el. Itt körbesétáltuk a Medve- tavát. A nap zárásaként Parajdra a sószoroshoz látogattunk el, amely Erdély egyik leglátványosabb természeti ritkasága. Az idegenvezető mesélt a szoros létrejöttéről, természeti kincseiről. Bővebb felvilágosítást kaptunk a kősósziklák keletkezésérő. A túra végeztével előző napi szállásunkra, Gernyeszegre érkeztünk. Vacsora után a diákokkal összeültünk és beszélgettünk Erdély természeti szépségeiről.

4. nap

Utolsó napunk első megállója Körösfő volt. Meglátogattuk a körösfői református templomot, ahol idegenvezetőnk beszélt a templom múltjáról, illetve a templomban található ereklyék múltjáról is. Végül utolsó látogatási pontunk Nagyvárad volt. Egy felfedező városnézésen vehettünk részt. A diákoknak a főtéren kis csapatokban kellett feljegyezni az ott található jellegzetes épületek neveit. A városnézést megköszöntük az idegenvezetőnknek, hogy a 4 nap folyamán rengeteg érdekes információval gazdagított minket. Ezután végállomásunk Újszilvás volt. A gyerekek izgatottan várták a hazaérés pillanatát is.

Értékelő órákon és foglalkozásokon a kirándulás során készített fényképekből és videókból összeállított prezentációt levetítettük azoknak a gyerekeknek, akik részt vettek a kiránduláson. Közben a fényképek alapján beszámoltunk a kirándulás személyes tapasztalatairól és ismereteiről, megvalósulásáról és értékeltük a tapasztalatainkat.

;

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldal használatához az alábbi technikailag szükséges sütiket használjuk
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Összes tiltása
Összes engedélyezése
Megszakítás